Jantje Contantje


Jantje Contantje 1.0

(verouderend)

contant betalen; er moet contant betaald worden
Niet meer aangetroffen in het dagelijks taalgebruik als aanduiding voor een persoon die gewoon is contant te betalen, ook niet in de vorm Jan Contant of jan-contant.
Zie ook : handje contantje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jantje Contantje…

is een fictief persoon

  • [Functie] staat voor contant betalen
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een fictief persoon

    Algemene voorbeelden


    Ons ondernemertje is een gezond denkend mens van de oude stempel. Bij hem is het allemaal Jantje Contantje. Door het standpunt te huldigen van Jantje Contantje, en dat geld in de zak beter is dan geld bij je klant, had hij werkelijk een probleemloos bestaan.

    http://www.sdnl.nl/heroine.htm,

    Toen hij gereed was met zijn maaltijd en de patron om zijn centen kwam, vertelde Erich smakelijk lachend: "Pardon, c'est pour le compte de monsieur Prager,' hetgeen de baas wel erg blij zal hebben gemaakt, want monsieur Prager was in geen enkel opzicht de man van Jantje Contantje.

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    Vaste verbindingen


    het is hier Jantje Contantje

    1. er moet hier direct contact betaald worden; er moet hier direct afgerekend worden

      Naalden kwamen er niet in de voetzolen - een bijzondere massage moest 't nu doen. Die nam nog wel wat tijd in beslag meer dan hem aan tijd werd vergoed door het ziekenfonds. Voor de behandeling zou het dus nuttig zijn als onze man wat bijbetaalde. Vijfentwintig gulden, per keer. Kan het per giro? Nee, dat kon niet. Het was hier Jantje Contantje.

      http://www.kwakzalverij.nl/view/DownloadFile.php?iPkDownloadId=583,